Kira geliri beyanı verme süresi 26 Martta sona eriyordu. Ancak Maliye süreyi bir hafta uzattı ve bu yıl kira geliri beyanı olanlar 2 Nisan Pazartesi gününe kadar beyanlarını verebilecekler. 2017 yılında 3 bin 900 lira ve üzeri konut kira elde edenler ile brüt 30 bin lira üzeri işyeri kira geliri olanların pazartesi gününe kadar beyanname vermeleri gerekiyor. Konutta 2017 yılı istisna oranı 3 bin 900 lira ve tek konut için uygulanacak. İşyerleri için ise beyan verme sınırı 30 bin lira. Cezaya kalmamak için 2 Nisan’a kadar kira geliri beyanınızı vermeyi unutmayın.
Geçmiş senelerde götürü gider yöntemini seçerek beyan verenler avantaj elde edebiliyorlardı. Hiç bir gideriniz olmasa bile bu yöntemi seçenler yüzde 25 gider düşebiliyorlardı. Ancak bu oran geçen yıl yüzde 15’e düştü. Dolayısıyla götürü gider yöntemi eskisi kadar avantajlı değil. Bu yöntemle beyan verenler eski yıllara oranla daha fazla vergi ödeyecekler. Bu nedenle kiraya verdiğiniz gayrimenkul için ödenen giderleriniz, gider olarak yazabileceğiniz örneğin kirada oturuyorsanız ödediğiniz kira bedeli gibi gider kalemleriniz var ise gerçek gider yöntemine göre beyan vermeniz çok daha mantıklı olacaktır. Hesap yapmadan gider yönteminizi hızlıca belirlemeyin. Gerekirse bu konuda Mali Müşavirlerden destek almanızı öneririm.
5 yıl içinde satılan gayrimenkuller
2 Nisan tarihine kadar gayrimenkul alım satımlarından elde edilen kazançlarla ilgili beyan verilmesi gerekiyor. Satın alınan gayrimenkulün beş yıl içinde elden çıkarılması halinde elde edilen kazançlar Değer Artış Kazancı olarak Gelir Vergisine tabi. Örneğin, 2015 yılında satın alınan bir dükkân veya dairenin 2017 yılında satılması gibi. 2017 yılı için 11 bin lirayı aşan değer artış kazançları için Gelir Vergisi beyanı verilecek. Gelir Vergisi Kanunu Mükerrer Md. 80/6 ya göre, İktisap tarihinden itibaren beş tam yılı geride bıraktıktan sonra elden çıkarılan gayrimenkullerden ne kadar kazanç sağlanırsa sağlansın Değer Artış Kazancı’na tabi değil dolayısıyla beyanname verilmeyecek.(Kooperatiflerin ortaklarına bu sıfatları dolayısıyla tahsis ettikleri gayrimenkulleri tahsis tarihinde ortak tarafından satın alınmış sayılır.).
Süreyi kaçıranlar
2 Nisan tarihine kadar beyan vermeyi unutanlar pişmanlık dilekçesi ile beyannamelerini verebilirler. Maliye sizi bulmadan bağlı olduğunuz vergi dairesine başvurarak pişmanlık dilekçesi ile beyannamenizi verebilirsiniz. Aksi halde Maliye tarafından tespit edildiğinde geriye dönük vergi ve cezalar daha büyük bir yük oluşturacaktır. Ödenecek verginin üstüne gecikme cezası, iki kat usulsüzlük cezası ile vergi ziyaı uygulanır. Üstelik komisyona giderse kirayı Gelir İdaresi belirleyecektir. Bu kadar büyük bir riski almaktansa elde edilen kira geliri süresi içinde veya pişmanlıkla beyan edilirse çok daha az vergi ödemiş olursunuz. Unutmayın Maliye E-Devlet uygulaması sayesinde aboneliklere, sigorta şirketlerine, bankalara kolay ulaşım sayesinde kimlerin ne kadar kira geliri olduğunu bulabiliyor.
Hatice Kolçak,