Döviz üzerinden yapılan gayrimenkul alım satım ve kiralamaya son
Ülkemizde yıllardır döviz üzerinden gayrimenkul alım satım ve kiralama işlemleri yapılıyor. Özellikle pahalı caddelerde ki dükkanlar ile AVM dükkanları, Organize sanayi bölgelerinde ki işyerleri ve pahalı semtlerde ki bazı konutlar döviz cinsinden kiralanıyor, anlaşmalar döviz ile sağlanıyor. Resmi gazetenin 13 Eylül 2018 tarihli sayısında yayınlanarak yürürlüğe giren yeni düzenleme ile döviz ile kiralamalara son verildi. Yani bu tarihten sonra gayrimenkul alım satım ve kiralama işlemleri ile anlaşmaları döviz cinsinden yapılamayacak. Döviz üzerinden yapılan tüm eski kira kontratları da 30 gün içerisinde yeni anlaşma ile TL'ye dönecek. Hangi kur ile dönüleceği henüz belli değil.Şimdilik karşılıklı her iki tarafın iradesiyle yeni kira rakamı belirleniyor.
250 bin ABD dolarına vatandaşlık
Eylül ayı her zaman senenin en hareketli ayıdır. Bu sene de böyle oldu ve sektörel anlamda da bir çok yeni düzenleme bu ay yapıldı. Geçen haftanın önemli konularından biri de yabancıya gayrimenkul satışları oldu. Her yıl artan yabancıya gayrimenkul satışının önünü açabilmek için yeni bir düzenleme yapıldı. Yabancı uyruklu vatandaşlar Türkiye'de 250 bin ABD Doları veya karşılığı TL olan gayrimenkul aldıklarında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilecekler. Bunun için gayrimenkulü 3 yıl boyunca ellerinde tutmaları yeterli. Bu oran daha önce 1 milyon dolar olarak belirlenmişti ve çok eleştiri almıştı. Rakam çok yüksek olduğu için yeterince ilgi görmemişti. Sektörün uzun zamandır düzeltmeye çalıştığı bu rakam sonunda güncellendi ve 250 bin ABD dolarına indi. Şimdilik sektör çok heyecanlı herkes büyük umutlar taşıyor. Geçen yıl 5 milyar ABD doları olan yabancıya gayrimenkul satışının 100 milyar doları bulması bekleniyor. Ben bu hafta CNN Türk'te yaptığım yayında konuyla ilgili şunları söyledim."Sektörün istediği beklediği oldu.İyi de oldu. Ancak bizim bu konuda altyapı eksiğimiz var. Tamamlanmamış konutları satacaksak mutlaka yabancıları bu noktada garanti altına almalıyız. Hukuki alt yapı, tamamlama sigortası, gayrimenkul değerleme garantisi gibi bunları yapmadan altyapıyı tamamlamazsak beklenen cirolar hayal olacağı gibi geriye dönülmez mağduriyetlerlede karşılaşabiliriz"
Kira Artış Oranı TÜFE ye göre yapılacak.
Milyonlarca insanı ilgilendiren kira artış oranının hesaplaması değişti. Bugüne kadar ÜFE'den hesaplanan kira artış oranı bundan sonra TÜFE üzerinden hesaplanacak. Orta Vadeli Plan ile belirlenen uygulama OVP ile birlikte 2019 yılından itibaren uygulanabilecek. Ama öncesinde bir çok mal sahibi ve kiracı son aylarda ortalama bir artışta zaten anlaşıyorlardı. Son bir yıldır Üretici girdi maliyetlerinin yükselmesinden dolayı ÜFE son bir yıldır çok yüksek çıkıyordu. Kira artış oranı yüzde 20 leri yakalamıştı.Şimdi ise yeni uygulama ile Tüketici fiyat endeksine göre kira artışı belirlenecek. Kiracılar için iyi oldu açıkçası.
Taşınmaz Değerleme Sistemi geliyor
Yeni Ekonomi Programı YEP'de açıklanan Taşınmaz Değerleme Sistemi'nin kurulması ile gayrimenkullerin envanteri çıkarılacak ve gayrimenkulün değeri tespit eden sistem ile gayrimenkulün değeri emlak vergi değeri ile eşitlenecek. Biliyorsunuz siz de emlak vergi değeri hiç bir zaman gayrimenkulün gerçek satış değerini tutmaz. Bu sistem ile gayrimenkulün tek değeri olacak. Emlak vergi değeri ayrı satış değeri ayrı olmayacak. Yeni sistem gayrimenkulün değerini belediyede yükselteceğinden emlak vergisini önümüzdeki yıllarda daha fazla ödeyeceğiz. Bir de emlak vergi değeri üzerinden tapuda yapılan gayrimenkul satışları da gerçek değere geleceğinden tapu harçlarını daha fazla ödeyeceğiz. Beklentim emlak vergi oranlarının ilerde düşmesi ve tabi tapu harçlarından alınan oranların da..
Yapı Kayıt Belgesinde önemli bir kaç değişiklik yapıldı
İmar barışından faydalananlar öncelikle müracaat ederek Yapı Kayıt Belgesi alıyorlar. Bu belge sizi yıkımdan koruyor. Varsa devam eden mahkemeniz iptal oluyor. Her türlü altyapı hizmetinden de faydalanıyorsunuz yani mülkünüz resmiyet kazanıyor. 8 Haziran'da başlayan imar barışında başvurular devam ediyor. Bu arada Yapı Kayıt Belgesi için yeni düzenlemelerde yapıldı ve resmi gazetede yayınlandı. Düzenlemenin önemli maddelerinden biri de;
1-Yapı Kayıt Belgesi; yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılarda yapının tamamı için yapı kullanma izni bulunan yapılarda ise ruhsat ve eklerine aykırılık hangi bağımsız bölümde/bölümlerde yapılmış ise o bağımsız bölümler için ayrı ayrı veya yapının tamamı tek bir malike ait ise ve aykırılık bütün bağımsız bölümlerde yapılmış ise yapının tamamı için düzenlenir.