Bu hafta Katar’ın başkenti Doha’daydım. Kalabalık bir basın ekibiyle Doha’da 17-19 Ocak tarihlerinde düzenlenen Expo Turkey by Qatar fuarına davetli olarak katıldım. İkinci kez kapılarını açtı fuar. Geçen yıl ilk defa yapılan fuar açılışı yine görkemli olmuştu. Başta gayrimenkul olmak üzere farklı birçok sektörden Türk firması fuarda boy göstermişti. 2018’de yine durum değişmedi. Tabiri caiz ise Katar’da fuarla birlikte Türk rüzgârı esti. Fuar, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) ana partnerliğinde Medya City tarafından organize edildi.
112 Türk firması katıldı ancak gayrimenkul projeleri diğerlerine nazaran Katarlılar’ın daha fazla ilgisini çekti. Zaten stant büyüklükleri ve sayıları anlamında gayrimenkul geliştiricilerinin stantları diğerlerine nazaran oldukça büyük ve dikkat çekiciydi.
Fuarın açılışını Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed bin Casim bin Muhammed Al ve Medyacity Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt yaptı. Fuarın amacı Katar ve Türkiye arasında ki ticaret hacmini artırmak. Katar Bakanı konuşmasında Türkler’e iş yapmaları için ayrıcalık tanıdıklarını bile söyledi. 2017 yılında iki ülke arasında gerçekleşen 900 milyon dolarlık ticaret hacminin yapılacak anlaşmalarla yıllık olarak 5 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Katar Bakanı, “Kapımız Türk firmalarına açık.1-2 alanda değil en az 7-8 alanda işbirlikleri oluşturalım” diyor. İlk akla gelen Türk şirketlerinin Katar’da iş yapması olsa da, Katarlı yatırımcıların radarında Türkiye var.
Fuar boyunca büyük yatırımcıların gözü Kanal İstanbul’daydı. Doha’da çılgın proje Kanal İstanbul gündem konusuydu. Katarlılar en az bizim kadar çılgın projemizi biliyorlardı ve takip ediyorlardı. Fuarın birinci günü Emlak Konut’un standını ziyaret eden Katarlı yatırımcılar kanal civarında ki projeleri sordular. Bir araya geldiğimiz Emlak Konut GYO Başkanı Ertan Yetim, “Katar’ın Emlak Konut ölçeğinde ki bir yatırımcısı ile görüştük. Kanal civarındaki arsalarımızda proje geliştirmek üzere konuştuk. Bu bölgeye yatırım yapmak istiyorlar. Onları ülkemize davet ettik” dedi. Bizim çılgın projemiz Kanal İstanbul belli ki çoktan Katarlılar’ın radarına girmiş, güzergâhı netleştikten sonra Katarlı yatırımcıları heyecanlandırmıştı.
Kendinizi yabancı bir memlekette bile hissetmiyorsunuz Katar’da. Türkler’e ait birçok yeme içme mekânı açılmış ve her yerde Türkler’e rastlamanız mümkün. İnşaat ve altyapıda Türk müteahhitlerimiz ciddi işler yapıyor. Bir Türk hastanesi geçen yıl hizmet vermeye başlamış. Katar’da İngilizce ana dil gibi herkes tarafından konuşuluyor. Türkiye’den İngilizce öğrenmeye gelen gençlerimize bile rastladım. Çalışmak serbest olduğundan hem çalışıyor hem de yabancı dil öğreniyorlar. The Pearl’de bir Türk lokantasında çalışan 20’li yaşlardaki genç kızımıza buradan selam ediyorum, cesaretinden dolayı kendisini tekrardan kutluyorum. Burada para kazandığını hem de dil öğrenebildiğini söyleyen genç kızımızın rahatlığı, keyifli çalışması gözümüzden kaçmamıştı.