Seçim sonrası en fazla merak edilen ve konuşulan konulardan biri de gayrimenkul piyasası ne olacak konusu... Konut fiyatları düşer mi? Konut almak için beklemeli mi yoksa almanın tam zamanı mı? Döviz, faiz v.s. bunlar ve benzeri bir sürü merak edilen sorular geliyor.
İki ay öncesine gidelim. Mayıs ve haziran ayında konut kredi faiz oranları bazı kamu bankalarında 0,98'e indi. Öncesinde 1,25 ve üzeri seyreden faiz oranları düştükten sonra ev alacaklar için cazip hale geldi. Buna ilave olarak bir çok markalı lüks konut projesi de inen faizleri desteklercesine peşin alımlarda indirim ve kampanyalar yaptı. Kısa da olsa bu nefes iyi geldi ve bir dönem sektör bir parça hareket kazanmış oldu, satış yapıldı. Şimdiler ise durağanlık hakim..
1 Temmuz itibari ile faizler yükselmeye başladı. 1,27- 2 arası bankalarda farklı oranlar mevcut. Mevdut faizleri çok yükseldi yüzde 20 veren bankalar var. Döviz belli belirsiz, her an yükselecek sinyali veriyor. İnsanlar yorgun bir yılı geride bırakmak tatlı anılar biriktirmek için tatile çıktı. Piyasanın durağanlaşmasında ekonomik bir çok sebep olsa da sektör her yıl bu zamanlar tatil havasında olduğundan yavaşlar ve durağanlaşır.
Gelelim merak edilen bir kaç soruyu cevaplamaya..
Konut fiyatları düşer mi?
Son 2-3 yıldır artan maliyetleri ve döviz'deki yükselişi inşaat firmaları maliyete yansıtamadı. Sıfır projelerde konut fiyatları uzun zamandır yatay seviyede devam ediyor. Müteahhitler elinde ki konut rezervini eritmek için de kampanyalar ve kişiye özel ödeme seçenekleri yapıyor. Ancak piyasa koşulları belli ve satışların durağanlaşmasından dolayı bu kolay olmuyor. İkinci el piyasasında da yüksek rekabet var. Alıcının kıt olduğu piyasa da ancak sıkışan, satmak zorunda olanlar gayrimenkulünü mecburen piyasa rayicinin altına satıyor. Alıcının kral olduğu bir piyasa var. Bu dönem kovalanırsa oldukça uygun fiyatlı hatta düşeş gayrimenkuller alınabilir. Piyasada alım anlamında fırsatlar var. Ancak genel anlamda fiyatların düşeceğini söylemek doğru olmaz. İlla ki yükselecektir, artan maliyetler fiyatlara yansıyacaktır. İnşaat şirketleri bu maliyetlere daha ne kadar dayanabilir ki.. En fazla eldeki konut rezervi bitene kadar. O zamana kadar parası olan, evim yok diyen için gerçekten fırsatların kovalanacğı bir dönem diyebiliriz. Ne kadar sürer net bir şey söylemek mümkün değil. Şimdilik minimum bir yıl süreceğini öngörebiliriz.
Faiz düşer mi?
Ekonomik konjonktüre baktığımızda bize faizin orta vade de düşmeyeceğini gösteriyor. Psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına düşmesi zaman alacak gibi. Son yıllarda faizin yüksek olmasından dolayı ipotekli konut satışlarında ciddi düşüş var. Diğer satış türlerinde ise büyük artışların olduğunu görüyoruz. Bu da bize satışların daha çok senet ile yapıldığını gösteriyor. Tüketiciye oldukça cazip gelen senet ile sıfır faizli ev satışı kendi içinde riskler taşıyor. Tüketicinin senet ile konut alırken dikkat etmesi gereken unsurları daha önceki yazılarımda bulabilirsiniz. Bu konuda tüketiciyi defalarca uyaran yazılar yazdım. Senetler doğru şekilde yapılmalı, bağlı kredi kullanılmıyor ise diğer teminatlardan birinin alınmış olması gerekiyor. Sıfır projelerde inşaat şirketleri bankalar ile özel anlaşmalar yaparak arada ki bir miktar faizi sübvanse ediyor ve daha düşük oran ile karşınıza çıkabiliyor. Konut alırken sormayı unutmayın böyle bir seçeneğiniz de bulunuyor.
Konut almanın zamanı mı?
Yukarıda da bahsettiğim gibi alıcının kral olduğu bir dönem yaşıyoruz. Konutta arz yüksek, talep düşük. Dolayısıyla alıcı çok kıymetli bu dönem. Yatırım için değil belki ama gerçek anlamda evi olmayan, özellikle oturum için ev sahibi olmak isteyenler bu dönem fırsat kovalayabilirler. Gayrimenkul piyasasında fiyat anlamında cazip fırsatlar bulabilirsiniz.