Anasayfa
  • Emlak Haberleri
  • Ekonomi
  • İstanbul
  • TOKİ
  • Haberler
  • Emlak Rehberi Konut Projeleri İstanbul Belediyeleri Konut Kredisi Kimdir Nedir KİPTAŞ Konut Haberleri Yapı Sektörü Kentsel Dönüşüm Emlak Magazin Mobilya ve Dekorasyon Deprem AVM
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. SPK, Varlığa veya İpoteğe Dayalı Menkul Kıymetler Tebliği Resmi Gazete'de
Ekonomi
Yayınlanma: 16 Ekim 2021 - 09:25

SPK, Varlığa veya İpoteğe Dayalı Menkul Kıymetler Tebliği Resmi Gazete'de

SPK, BDDK denetiminde olan şirketlere ilişkin Varlığa veya İpoteğe Dayalı Menkul Kıymetler Tebliği çerçevesinde yeni bazı düzenlemeleri Resmi Gazete'de yayınladı.

Ekonomi
16 Ekim 2021 - 09:25
TAKİP ETTAKİP ET
A
Büyüt
A
Küçült
SPK, Varlığa veya İpoteğe Dayalı Menkul Kıymetler Tebliği Resmi Gazete'de
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Bankacılık Düzenleme ve Denettleme Kurumu (BDDK) gözetiminde yer alan Bankalar, finansal kiralama ve finansman şirketleri, VYŞ’ler, İFK ve geniş yetkili aracı kurumları tarafından uygulanan Varlığa veya İpoteğe Dayalı menkul kıymetler tebliği kapsamında önemli bazı düzenlemeler yaptı. İlgili düzenleme Resmi Gazete'nin 16 Ekim sayılı ekinde yayınlanarak resmen yürürlüğe girdi.

Emlak Pencerem / Ekonomi Haberleri - 16 Ekim 2021 - İstanbul

VARLIĞA VEYA İPOTEĞE DAYALI MENKUL KIYMETLER TEBLİĞİ (III-58.1)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (III-58.1.c)

MADDE 1 – 9/1/2014 tarihli ve 28877 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Varlığa veya İpoteğe Dayalı Menkul Kıymetler Tebliği (III-58.1)’nin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (l) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya (v) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiş ve diğer bent buna göre teselsül ettirilmiştir.

“l) Kurucu: Bankalar, finansal kiralama ve finansman şirketleri, VYŞ’ler, İFK ve geniş yetkili aracı kurumları,”

“y) VYŞ: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun gözetimi ve denetimine tabi varlık yönetim şirketlerini,”

MADDE 2 – Aynı Tebliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) VİDMK, fon veya İFK tarafından devralınacak varlıklar karşılık gösterilerek ihraç edilir. İhracın fon tarafından yapılacak olması halinde, VDMK ihracı için VFF, İDMK ihracı için KFF kurulması zorunludur. Finansal kiralama şirketleri, finansman şirketleri ve VYŞ’ler tarafından kurulan fonlar yalnızca kurucularının aktiflerindeki varlıkları devralmak suretiyle VİDMK ihraç edebilir. Banka, İFK ve geniş yetkili aracı kurum tarafından kurulan fonlar kurucularının yanı sıra diğer kaynak kuruluşların aktiflerindeki varlıkları devralmak suretiyle VİDMK veya bankalar ile İFK tarafından ihraç edilen teminatlı menkul kıymetleri satın almak suretiyle VDMK ihraç edebilirler.”

MADDE 3 – Aynı Tebliğin 7 nci maddesinin yedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(7) VİDMK halka arz edilerek veya nitelikli yatırımcılara satılmak üzere veya birim nominal değeri asgari 100.000 TL tutarında olmak kaydıyla tahsisli olarak ihraç edilebilir. VYŞ’lerin kaynak kuruluş olduğu VDMK’lar ise yalnızca yurt dışında satılabilir. İhraççının talebinin Kurulca uygun görülmesi durumunda, yurt dışında gerçekleştirilecek ihraçlarda bu Tebliğde yer alan hükümlerden farklı esaslar uygulanabilir.”

MADDE 4 – Aynı Tebliğin 8 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Kurucunun bir banka, finansal kiralama şirketi, finansman şirketi veya VYŞ olması halinde, BDDK’nın uygun görüşü alınır.”

MADDE 5 – Aynı Tebliğin 13 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“2) Hizmet sözleşmesinde belirtilmesi halinde, 22/6/2016 tarihli ve 29750 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte tanımlanan donuk alacak niteliğindeki varlıklar için gerekli takip işlemlerinin yürütülmesi ve elde edilen gelirlerden fon payına düşen kısmının fon hesabına aktarılması,”

MADDE 6 – Aynı Tebliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (3) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı bende (7) numaralı alt bentten sonra gelmek üzere aşağıdaki alt bent eklenmiş ve diğer alt bent buna göre teselsül ettirilmiş ve aynı fıkranın (b) bendinin (5) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“3) Toplu Konut İdaresi Başkanlığının gayrimenkul satışından kaynaklanan taksitli ve sözleşmeye bağlanmış alacakları,”

“8) VYŞ’lerin bankalardan devraldığı kredilerden kaynaklanan alacaklar,”

“5) (a) bendinin (5), (6) ve (9) numaralı alt bentleri kapsamındaki varlıklar,”

MADDE 7 – Aynı Tebliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.

“a) Bankaların kaynak kuruluş olduğu ihraçlarda devredilen kredilerin, Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında olması,”

“e) VYŞ’ler tarafından devralınan kredilere ilişkin alacakların, alacağa bağlı tüm varlık ve haklar ile alacağın tahsili amacıyla sonradan edinilen her türlü hak ve varlıklar ile birlikte fona devredilmesi.”

MADDE 8 – Aynı Tebliğin 17 nci maddesinin birinci ve dokuzuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Fon portföyü, VİDMK’nın ihraç tarihini müteakip en geç bir ay içerisinde, fon portföyüne dâhil varlıkların değeri fonun toplam yükümlülüğünden az olmayacak şekilde oluşturulur. VYŞ’lerin kaynak kuruluş olduğu ihraçlarda fon portföyü, devralınan alacak portföyünün bir bütün olarak ve gerçeğe uygun değeri üzerinden VFF’ye devredilmesi suretiyle oluşturulur.”

“(9) VİDMK’nın itfası sonucunda, fon portföyünde yer alan varlıklardan elde edilen nakit akımının, yatırımcılara yapılan toplam ödemeleri ve fondan yapılan diğer harcamaları aşan kısmının kullanım esaslarına VİDMK izahnamesinde veya ihraç belgesinde yer verilir.”

MADDE 9 – Aynı Tebliğin 24 üncü maddesinin ikinci fıkrası ile üçüncü fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Fon portföyüne dâhil edilen ve 15 inci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (1), (2), (3), (4) ve (8)  numaralı alt bentleri ile (b) bendinin (1), (2), (3) ve (4) numaralı alt bentlerinde sayılan her bir varlığa bir dosya numarası verilir. Fonun muhasebe kayıtlarına ilişkin açıklamada ilgili varlığın dosya numarasına yer verilmesi zorunludur.”

“a) Bankalar ve finansman şirketlerince verilen krediler ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığının gayrimenkul satışından kaynaklanan alacaklarına ilişkin olarak; borçlunun/borçluların adı, para birimi, anapara değeri, kredinin veriliş tarihi, vadesi, faiz oranı, faiz hesaplama metodu, varsa azami faiz oranı ve tutarı ile endeks bilgileri, ödeme planı, sigorta bilgileri ile VYŞ’lerin kaynak kuruluş olduğu ihraçlara dayanak teşkil eden krediler için ayrıca kredinin devralındığı banka, varsa teminatı ve diğer bağlı hakları,  devir aşamasında banka tarafından sağlanan borcun tahsil edilme yüzdesi ve süresi ile gerçeğe uygun değer bilgileri, varsa hasılat paylaşımına ilişkin esaslar ve alacakların tahsili amacıyla sonradan edinilen hak ve varlıklara ilişkin bilgiler,”

MADDE 10 –  Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 11 – Bu Tebliğ hükümlerini Sermaye Piyasası Kurulu yürütür.
# menkul kıymetler tebliği# spk
EDİTÖR
Hakan.A
Hakan.A
EmlakPencerem.com kurucu ortağı, ekonomi, gayrimenkul ve kripto varlıklar ile Blockchain teknolojileri konusunda deneyim sahibi. 2008 yılından bu...
İlginizi Çekebilir
Yüzlerce mağazası bulunan ünlü mobilya şirketi satıldı
Yüzlerce mağazası bulunan ünlü mobilya şirketi satıldı
Son dakika TÜİK açıkladı: Enflasyon rakamları Haziran 2025 Yİ-ÜFE-TÜFE
Son dakika TÜİK açıkladı: Enflasyon rakamları Haziran 2025 Yİ-ÜFE-TÜFE
Son Haberler
İstanbul'da az önce deprem mi oldu? Nerede deprem oldu?
İstanbul'da az önce deprem mi oldu? Nerede deprem oldu?
Bolu'ya 368 dönüm büyüklüğünde Cumhuriyet Bahçesi
Bolu'ya 368 dönüm büyüklüğünde Cumhuriyet Bahçesi
Türk inşaat şirketi dev projede Tuna Nehri’ni aştı
Türk inşaat şirketi dev projede Tuna Nehri’ni aştı
Yüzlerce mağazası bulunan ünlü mobilya şirketi satıldı
Yüzlerce mağazası bulunan ünlü mobilya şirketi satıldı
Ankara'da 635 daireden oluşan TOKİ projesinde evler teslim ediliyor
Ankara'da 635 daireden oluşan TOKİ projesinde evler teslim ediliyor
2021 Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği değişti
2021 Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği değişti

Ana Sayfa
Emlak Haberleri
Ekonomi
İstanbul
TOKİ
Haberler
Emlak Rehberi
Konut Projeleri
İstanbul Belediyeleri
Konut Kredisi
Kimdir Nedir
KİPTAŞ
Konut Haberleri
Yapı Sektörü
Kentsel Dönüşüm
Emlak Magazin
Mobilya ve Dekorasyon
Deprem
AVM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Hava Durumu
  • Deprem
  • Ekonomi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Magazin
  • Emlak Rehberi
  • Haberler
  • İstanbul
  • İstanbul Belediyeleri
  • Kentsel Dönüşüm
  • Kimdir Nedir
  • KİPTAŞ
  • Konut Kredisi
  • Konut Projeleri
  • TOKİ
  • Yapı Sektörü
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
  • Son Dakika Emlak Haberleri
  • TOKİ Haberleri
  • İstanbul Haberleri
  • Emlak

Emlak Pencerem sitemizdeki yazı , fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Copyright © EP Medya 2008 Tüm hakları saklıdır. İstanbul / Türkiye

Yazılım: Tumeva Bilişim