Türkiye'de son zamanlarda işsizliği bitiren, köye geri dönüşleri sağlayan önemli projelere imza atılmaya devam ediliyor. Özellikle kırsal alanda işsizliği sonlandıran, şehirlerden köye geri dönüşü sğalayan önemli projeler arasında Yozgat ilindeki proje adeta örnek olmuş durumda. Projenin başarıyla sonuçlanması sonrasında, yurdun dört bir tarafından farklı köylerde benzer projeler için düğmeye basıldı.İşsizlik geçtiğimiz ay çift hanelerde devame derken, Hükümet tarafından kırsala dönüşü projelerinde önemli bir gelişme yaşandı. Köylü ve Kaymakam bir oldu, farklı bir proje ortaya çıkardı. Şimdi araziler bir, çalışanlar ise mutlu. Şehire göç vermesi durdu, şehirden dönüşler başladı. Söz konusu proje Yozgat ilinde Kabalı Köyü’nde yaşayan köylüler tarafından hayata geçirildi. bundan yaklaşık 9 yıl önce tarlalarının sınırlarını kaldırmaları ile başlayan projede 5 bin dönümlük araziye meyve bahçesi kuruldu. Büyük bir başarı örneği elde edilirken, aynı modelin kapsamının genişletilmesine karar verildi. Köyde işsizliğin sona ermesinin ardından, projenin yurt genelinde 250 köyde uygulanması için çalışma başlatıldı.Konuyla alakalı edinilen bilgiye göre, Kabalı Köyü’nde 2009 yılında başlatılan ve köylülerin sınırları kaldırıp tarlalarını birleştirmesi ile oluşturulan meyve bahçesi, şehirlerden köye geri dönüşleri başlattı ve köyde işsizliği sıfırladı. Projenin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Türkiye’nin 250 köyünde uygulanması amacıyla özel bir çalışma başlatıldığı bildirildi.Gazete Habertürk'te yer alan haberin ayrıntılarına göre; Dönemin kaymakamı olarak 2009 yılında görev yapan İsmail Şanlı’nın öncülüğünde köy muhtarı Hüseyin Ünal’ın girişimi sonucunda başlatılan proje sayesinde arazilerin birleştirilerek özel bir çalışmanın startı verildi. 600 tarlanın sınırları kaldırılarak, 10 bin 920 dönümlük bir alan elde edilmesiyle devasa bahçe için ekim ve ürün elde edilmesine yönelik imece usulü çalışmanın temelleri atılmış oldu. Projenin ilk etabında 5 bin dönümlük alana elma, armut, şeftali ve kiraz fidanları dikilerek meyve bahçesi oluşturuldu. Kamu, özel sektör ve vatandaş işbirliğiyle, bahçe 25 yıllığına bir şirkete kiralandı. Köylüler bir yandan arazilerinin kullanılması nedeniyle kira alırken, diğer yandan sigortalı olarak çalışmaya başladı. 70 kişi kadrolu olarak çalışırken, hasat zamanı işçi sayısı 650’ye çıktı. Öyle ki kadınlar asgari ücretle çalışıp evlerinin mutfak dolaplarını değiştirdi, çamaşır makinesi aldı, üniversite öğrencileri de harçlık biriktirdi. Refah seviyesi artan köyde çok katlı evler yükselirken, kente gidenler de geri döndü.
Ekonomi
Yayınlanma: 19 Şubat 2018 - 08:56
İşsizliği bitiren, Türkiye`de örnek olan proje
Yozgat iline bağlı Kabalı Köyü`nde başlatılan özel bir proje sayesinde sınırlar kaldırıldı ve 5 bin dönümlük araziye meyve bahçesi kurularak Köyde işsizliğin sona erdirildi. Bu proje örnek oldu ve yurt genelinde 250 köyde uygulanmasına karar verildi. İşte ayrıntılar.
Ekonomi
19 Şubat 2018 - 08:56
EDİTÖR

EmlakPencerem.com kurucu ortağı, ekonomi, gayrimenkul ve kripto varlıklar ile Blockchain teknolojileri konusunda deneyim sahibi. 2008 yılından bu...
İlginizi Çekebilir