Kentsel dönüşüm kapsamında 2017'e yapılan son değişiklikler ve yeni yönetmeliklerle gerek müteahhit, gerekse hak sahiplerine önemli avantajlar sunuyor. Bakanlık dönüşümün her safhasında özellikle vatandaşa kolaylık sunulması ile alakalı çalışımalarını sürdürüyor.Emlak Pencerem / Emlak haberleri merkezi - 10 Nisan 2017 - İstanbul6306 Sayılı Afet Yasası (Kentsel Dönüşüm) kapsamında evinizi kat karşılığı müteahhide vermek zorunda değilsiniz. Hiç bir bedel ödemeden müteahhidin yenileme yapması daha avantajlı gibi görünse de bazı durumlarda kat maliklerinin kendi binalarını yenilemesi gerekebiliyor. Bina bazında yenilemelerde imar artışı verilmediği müteahhit ile anlaşma yapmak mümkün olmayabilir. Veya evin metrekaresini korumak için kat malikleri müteahhit ile kat karşılığı anlaşma yapmak istemeyebilir. Böyle durumlarda binasını kendi yapacak kat maliklerine devlet destekli bina yenileme kredisi veriliyor.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu avantajlı krediyi protokol imzaladığı bankalar aracılığı ile veriyor. Bina yenileme kredisinden faydalanmak için Bakanlığın onayladığı ve risk raporu olan riskli bina, riskli alan içinde kalan bina veya rezerv alanı içinde yıkılacak bina olması gerekiyor.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkili kuruluşlarının risk raporu verdiği çürük binalar için Bakanlık her bir kat malikine binasını yapması için bina yenileme kredisini anlaşmalı bankalardan almaları durumunda uygulanacak faizin neredeyse yarısını karşılıyor. Faiz desteği verilebilmesi için tahliye tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde kredi almak üzere Bakanlıkla protokol imzalamış bankalara başvurulmuş olması gerekir.6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında bina yenileme kresinden riskli alanlarda ve riskli binalarda oturan hak sahipleri ile, en az bir yıldır bu yapılarda ikamet ettiğini ispatlayan kiracı ve sınırlı ayni hak sahipleri faydalaniliyor.En fazla ne kadar kredi kullanabilirim?Dönüşüm kapsamında merak edilen konulardan biri de "ne kadar kredi kullanabilirim" sorusu. Hak sahipleri bir bağımsız bölüm için 125.000 TL yenileme kredisi kullanabilir. Bu kredi en fazla aynı hak sahibi için 5 ayrı bağımsız bölüm için 625.000 TL ile sınırlandırılmıştır. Konutlarda vade 120 ay iken ticari birimler için vade 84 aydır.Güçlendirme kredisi ve konut yapım kredisi devlet desteği faiz oranı yüzde 4 olup 2 yıl ödemesiz olabilir. İşyeri yapım kredisi faiz desteği yüzde 3 olup azami ödemesiz 2 yıl olabilmektedir. Kentsel dönüşüm kredisi için nereye, nasıl başvuru yapılacak?Nüfus Cüzdanı, tapu belgesi, gelir belgesi, riskli bina raporu ile bankaya yapılacak başvuru Bakanlığın onayından sonra hak sahibine kullandırılır.
Kentsel Dönüşüm
Yayınlanma: 10 Nisan 2017 - 12:34
Güncelleme: 24 Ocak 2024 - 22:06
Kentsel dönüşüm kredisi nasıl alınır
Kentsel dönüşüm projelerinde en fazla merak edilen konuların başında gelen 'kentsel dönüşüm kredisi' nereden, nasıl alınır sorusunun yanıtı emlakpencerem.com da. Dönüşümde devlet destekli bina yenileme kredisi nasıl alınır?
Kentsel Dönüşüm
10 Nisan 2017 - 12:34
Güncelleme: 24 Ocak 2024 - 22:06
EDİTÖR
EmlakPencerem.com kurucu ortağı, ekonomi, gayrimenkul ve kripto varlıklar ile Blockchain teknolojileri konusunda deneyim sahibi. 2008 yılından bu...
İlginizi Çekebilir