Uzun süredir Beyoğlu ilçesinde Taksim - Tünel arasında süren yenileme alt yapı çalışmalarında gelinen son duruma ilişkin Başkan Uysal'dan önemli açıklamalar geldi. İnşaat ve alt yapıl çalışmalarında önemli bir süreç tamamlandı. Çalışmaların ne zaman biteceğini açıkladı.Emlak Pencerem / Emlak haberleri merkezi - 2 Ocak 2018 - İstanbulİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Beyoğlu Belediyesi tarafından Taksim-Tünel arasında yapımı büyük bir hızla devam eden çalışmalar ne durumda, hizmete ne zaman açılacak ve bölgedeki ağaçsızlık sorununa Başkan Uysal'dan açıklamalar geldi.İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Beyoğlu ilçesinde devam eden çalışmaları anlattı. Beyoğlu İstiklal Caddesi’nin Osmanlı döneminden beri çok hareketli bir cadde olmasından dolayı tarih boyunca caddedeki sorunların bitmediğini vurgulayan Başkan Uysal, “İstiklal'de yenileme çalışmaları oldu, o çalışmalar bir türlü tam randıman vermedi demeyelim ama kısa zaman sonra tekrar yeni çalışma ihtiyaçları doğurdu. Büyükşehir Belediyemiz, 'Öyle bir çalışma yapalım ki kısa süre içerisinde tekrar çalışma ihtiyacı da doğmasın' diye burada 2016 yılının sonunda çalışmalara başladı. 2017 19 Ocak itibariyle de trenimiz durdu. Burada çalışmalar başladı. Buradaki çalışmalar tahminimizden daha üzün sürdü. Şahsım Ekim ayı başında göreve başladığım zaman ilk sorum da, 'Bu cadde ne zaman bitecek?' olmuştu” ifadelerini kullandı.İstiklal Caddesi’ndeki esnafa gösterdikleri sabır için de ayrıca teşekkür eden Başkan Uysal, “Her nimetin bir külfeti, her külfetin bir nimeti olur” deyimini hatırlatarak konuşmasına şöyle devam etti: ”Buradaki çalışmaların uzun sürmesinin de nimeti artık bir daha burada -kısa bir zaman içerisinde- çalışma yapılmayacak olmasıdır. Burada özellikle altyapı konusunda öncesinde yağmur suyu ve kanalizasyon aynı kanaldan gitmesinden dolayı sıkıntılar vardı, o kanallar ayrıldı. Yine alt yapıda İGDAŞ, İSKİ ve BEDAŞ, TELEKOM ve kablolarla ilgili de devamlı kazı ihtiyacı vardı. Bunların tamamının alt yapısı tamamlandı. Buraya yaklaşık 148 kilometrelik alt yapı boruları döşendi, bunun yüzde 30'u boş olmakla birlikte, gelecekte yeni teknolojilerin ihtiyaç hasıl olması halinde o kanalları kullanabilmesi için. Bugün yapacağımız açılışı aslında 'Perşembe günü yapalım' demiştik, ama son birkaç eksikler kaldığı söylendi. Tamamen bitsin ondan sonra açalım dedik ve bugün açmak kısmet oldu. Burada yapılan çalışmalar için dünyadaki örnekleri inceledik. Özellikle tarihi dokuya zarar verilmemesi adına neler yapılır bunlara baktık. Bu tür yerlerde ne tür malzeme kullanılır ve ne gibi tedbirler alınabiliri inceledik.” Başkan Uysal İstiklal Caddesi’ndeki yenileme çalışmalarında kullanılan beton zemin ile ilgili de bilgi vererek, “Bu tren rayının titreşiminden dolayı hem altı yapı hem de kenardaki binaların zarar görmemesi için tedbir alındı” dedi.
“Bu tedbir aslında bundan 130 yıl önce Hicaz Demiryolu inşası esnasında alınmış. Mekke - Medine yakınlarına demiryolu vardığı zaman o demir yolunun etrafa zarar vermemesi için keçeyle demir yolu rayları sarılmış. Titreşimden dolayı çevrenin zarar görmemesi sağlanmış. O dönemde uygulanan bu sistem dünyada şimdi de kauçukla uygulanıyor. Burada da aynısı uygulandı. Buradaki titreşim alt yapıya ve çevredeki tarihi dokuya zarar veriyordu. Alınanan tedbirlerle İnşallah önümüzdeki 20 yıl boyunca burada tekrar bir daha alt yapı ile ilgili sıkıntı yaşanmayacak."Başkan Uysal tarihi dokunun zarar görmemesi için İstanbul Valiliği ile birlikte çalışacaklarını ve ağır tonajlı araçların girişine engel olacaklarını ifade ederek konuşmasına şöyle devam etti: “Zorunlu olmayan araç girişleri haricinde buraya inşallah girilmeyecek. Taksim Meydanı’nda yapılan çalışmalar da 2015'te başladı. Orası da bitmek üzere ve 99'u tamamlandı. Fakat Taksim Meydanı bitmiş olmakla birlikte, malumunuz orada Atatürk Kültür Merkezi yeni binasına kavuşacak ve onun yıkımına başlanıyor. 2019’da tamamlanacak bu inşaatı bakanlığımız yapıyor. Bakanlığımız o kültür merkezini yaparken ön tarafındaki Mete Caddesi trafiğini de yer altına alacağız. Böylesine güzel bir proje yapılırken oradaki trafiği yer altına almanın doğru olacağını düşündük. Orası da inşallah 2019'da tamamlanmış olacak. Bizden önce görev yapan belediye başkanımız Kadir Topbaş’a da yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum.” İstiklal Caddesi’nde ağaç olmamasından dolayı eleştiriler yapıldığını ve 2018 yılı içerişinde de bir projeyi hayata geçireceklerini dile getiren Başkan Uysal şöyle devam etti: “Biliyorsunuz burada geçmişte ağaç yoktu. 1995 yılında o dönemin Belediye Başkanı Nusret Bayraktar Bey, buraya yaklaşık 162 ağaç dikti. Fakat altı sert zemin olduğu için o ağaçlar büyümedi. Dünyada da baktığımız zaman bu şekildeki tarihi alanlarda ağaç yetişme imkanı yok çünkü zemin tamamıyla sert zemin. O sert zemine ağaç ekip, su verdiğiniz zaman, hiçbir zaman buranın problemi bitmiyor. Pekala İstiklal Caddesi, yeşilden mahrum mu olacak? İnşallah yeşilden mahrum olmayacak. Buralara yine belirli bölümlerde oturma alanları, o oturma olanların etrafında da yine değişik usullerle yeşillikler, çiçeklendirmeler olacak. Bunlar nasıl olacak derseniz İstanbul bu konuda gerçekten bir hayli ileride. İstanbul'da dikey bahçe örnekleri var. 2018'de ve devamında vatandaşla el ele vererek o yeşilliği, çiçekleri balkonlara taşıyacağız. Burada da onun benzeri yeşillikler sağlanacak. Burada ağaç büyümüyordu, tekrar ısrar edip de bu tarihi dokuya zarar vermenin manası yok. O ağaçlarımızı da parklara taşıdık." ifadelerini kullandı.
İLGİLİ HABER
İstanbul'un nostaljik tramvayı çalışmaya başladı“Bu tedbir aslında bundan 130 yıl önce Hicaz Demiryolu inşası esnasında alınmış. Mekke - Medine yakınlarına demiryolu vardığı zaman o demir yolunun etrafa zarar vermemesi için keçeyle demir yolu rayları sarılmış. Titreşimden dolayı çevrenin zarar görmemesi sağlanmış. O dönemde uygulanan bu sistem dünyada şimdi de kauçukla uygulanıyor. Burada da aynısı uygulandı. Buradaki titreşim alt yapıya ve çevredeki tarihi dokuya zarar veriyordu. Alınanan tedbirlerle İnşallah önümüzdeki 20 yıl boyunca burada tekrar bir daha alt yapı ile ilgili sıkıntı yaşanmayacak."Başkan Uysal tarihi dokunun zarar görmemesi için İstanbul Valiliği ile birlikte çalışacaklarını ve ağır tonajlı araçların girişine engel olacaklarını ifade ederek konuşmasına şöyle devam etti: “Zorunlu olmayan araç girişleri haricinde buraya inşallah girilmeyecek. Taksim Meydanı’nda yapılan çalışmalar da 2015'te başladı. Orası da bitmek üzere ve 99'u tamamlandı. Fakat Taksim Meydanı bitmiş olmakla birlikte, malumunuz orada Atatürk Kültür Merkezi yeni binasına kavuşacak ve onun yıkımına başlanıyor. 2019’da tamamlanacak bu inşaatı bakanlığımız yapıyor. Bakanlığımız o kültür merkezini yaparken ön tarafındaki Mete Caddesi trafiğini de yer altına alacağız. Böylesine güzel bir proje yapılırken oradaki trafiği yer altına almanın doğru olacağını düşündük. Orası da inşallah 2019'da tamamlanmış olacak. Bizden önce görev yapan belediye başkanımız Kadir Topbaş’a da yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum.” İstiklal Caddesi’nde ağaç olmamasından dolayı eleştiriler yapıldığını ve 2018 yılı içerişinde de bir projeyi hayata geçireceklerini dile getiren Başkan Uysal şöyle devam etti: “Biliyorsunuz burada geçmişte ağaç yoktu. 1995 yılında o dönemin Belediye Başkanı Nusret Bayraktar Bey, buraya yaklaşık 162 ağaç dikti. Fakat altı sert zemin olduğu için o ağaçlar büyümedi. Dünyada da baktığımız zaman bu şekildeki tarihi alanlarda ağaç yetişme imkanı yok çünkü zemin tamamıyla sert zemin. O sert zemine ağaç ekip, su verdiğiniz zaman, hiçbir zaman buranın problemi bitmiyor. Pekala İstiklal Caddesi, yeşilden mahrum mu olacak? İnşallah yeşilden mahrum olmayacak. Buralara yine belirli bölümlerde oturma alanları, o oturma olanların etrafında da yine değişik usullerle yeşillikler, çiçeklendirmeler olacak. Bunlar nasıl olacak derseniz İstanbul bu konuda gerçekten bir hayli ileride. İstanbul'da dikey bahçe örnekleri var. 2018'de ve devamında vatandaşla el ele vererek o yeşilliği, çiçekleri balkonlara taşıyacağız. Burada da onun benzeri yeşillikler sağlanacak. Burada ağaç büyümüyordu, tekrar ısrar edip de bu tarihi dokuya zarar vermenin manası yok. O ağaçlarımızı da parklara taşıdık." ifadelerini kullandı.