15 Temmuz süreci sonrasında terör örgütü FETÖ'ye finansal destek sağladıkları gerekçesiyle el konulan ve yönetimlerinin TMSF kayyumları tarafından yönetilen FETÖ'cü şirketler ile alakalı sıcak gelişme yaşanıyor.Sabah Gazetesinde yer alan haberin ayrıntılarına göre, On binlerce insanın bu şirketlerden alış veriş yapmış olmaları, ticari faaliyetlerin sürdürülebilmesi adına Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 8 maddeden oluşan yeni bir eylem planı ile ticari faaliyetlerin sürdürüleceği kaydedildi. Hazırlanan yeni genelge ile birlikte bu firmaların faaliyetlerini, normal ticari hayatını sürdürerek vatandaşın, tüketicnin mağdur edilmemesi ön görülüyor.FETÖ'cü şirketlerde ticaretin aksatılmamasını amaçlayan Bakanlık, yeni yol haritası niteliği taşıyan 8 maddelik genelge yayımladı.1- Şirketteki paylarına el konulan ve kayyum atanan ortakların genel kurul toplantılarında oy hakkı bulunmayacak. Toplantılarda, ortağın hisselerini temsilen, atanan kayyumun oy hakkı olacak. Ortakların kayyum tarafından temsil edilmediği genel kurul toplantılarında alınan kararlara ilişkin tescil talepleri ise karşılanmayacak.2- Şirketteki paylarına el konulan ortak, el konulan paylarından doğan haklarını kendisi veya yetkilendireceği şahıs aracılığıyla kullanamayacak. Paylarını idare etmek üzere henüz kayyum atanmayan ortağın katılımı ile alınmış genel kurul kararlarının tescil talepleri karşılanmayacak.3- Paylarına el konulan ortak tarafından gerçekleştirilen hisse devirlerine ilişkin tescil talepleri de karşılanmayacak.4- FETÖ/PDY soruşturma veya kovuşturmaları kapsamında adli makamlarca hakkında bilgi talep edilmiş olsa bile, hakkında verilmiş bir tedbir kararı bulunmayan şirketlerle şirket ortaklarının Ticaret Kanunu’na uygun başvuruları karşılanacak. İşlem yapıldıktan sonra tedbir uygulanması bildirilen şahıs veya şirketler hakkında, gerçekleştirilen tescil, tadil ve terkin işlemleri, ivedilikle soruşturma makamına bildirilecek.5- Soruşturma veya kovuşturma kapsamında ortakları tutuklu bulunan, ancak şirket veya ortakları hakkında herhangi bir tedbir kararı bulunmayan şirketlerin Ticaret Kanunu’na uygun talepleri karşılanacak.6- Ortaklık payı hakkında tedbir uygulanan ve şirket yöneticisi konumunda bulunan ortağın, yönetim organında görev yapmasına engel bir hal bulunmuyor. O nedenle şirket yöneticisinin yetkilerini kısıtlayan veya kaldıran bir tedbir kararı bulunmadıkça, şirketin Ticaret Kanunu’na uygun talepleri karşılanacak.7- Tutuklu bulunan şirket yöneticisi adına yapılan başvurularda, Ticaret Kanunu’nda devredilemeyeceği belirtilen görev ve yetkilere ilişkin hususlarda alınan organ kararlarında şirket yöneticisinin imzası olacak.8- OHAL KHK’ları uyarınca kapatılan ticaret şirketlerinin müdürlüklerde kayıtlı iştirak ettiği şirketlerin bulunması halinde, bunlar ilgili defterdarlıklara bildirilecek.
Ekonomi
Yayınlanma: 04 Kasım 2016 - 09:26
FETÖ'cü şirketlerde "ticaretin aksamaması" için 8 yeni madde
FETÖCÜ şirketler hakkında Gümrük ve Ticaret Bakanlığ ticaretin aksamaması için düğmeye basarken, 8 maddeden oluşan eylem planı ile iş ve işlemler Ticaret Kanunu kapsamında normal düzende sürecek.
Ekonomi
04 Kasım 2016 - 09:26
EDİTÖR
EmlakPencerem.com kurucu ortağı, ekonomi, gayrimenkul ve kripto varlıklar ile Blockchain teknolojileri konusunda deneyim sahibi. 2008 yılından bu...
İlginizi Çekebilir