Türkiye'nin önde gelen
konut üreticilerini temsil eden Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), İstanbul'un konut ihtiyacını belirleyen kapsamlı bir "İstanbul Konut Stratejisi Raporu"nu hazırladı. Bu rapor, sektör liderleri, belediyeler ve ilgili bakanlıklar için önemli bir referans noktası oluşturuyor.Raporda verilen bilgiler,
Konutder Başkanı Ramadan Kumova'nın ifadesine göre, markalı konut üreticileri için olduğu kadar sektör genelindeki tüm paydaşlar için kritik bir öneme sahip. Kumova, bu detaylı araştırma raporunun, konut sektörü için bir dönüm noktası olduğunu belirtti.
PwC Türkiye ve İstanbul Özelinde Konut İhtiyacının Analizi
Raporun hazırlanmasında KONUTDER, Türkiye'nin önde gelen denetim ve danışmanlık firması PwC Türkiye ile işbirliği yaptı. PwC Türkiye'nin Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu ve ekibine yapılan teşekkürlerle belirtilen bu işbirliği, raporun niteliğini ve güvenilirliğini arttırmıştır.Kumova'nın ifadesine göre, raporun temel amacı, konut sektörünü etkileyen sosyal ve ekonomik dinamikleri inceleyerek İstanbul'un önümüzdeki 10 yılda karşılaşacağı konut ihtiyacını belirlemek.
İstanbul'un Yıllık 123 Bin Konut İhtiyacı
Rapora göre, İstanbul'da 10 yıl içinde toplam 1.23 milyon konut ihtiyacı doğacak. Bu ihtiyacın temelini, demografik değişimler, göç hareketliliği, turizmin etkileri, iş insanlarının İstanbul'daki ikamet talepleri gibi birçok kriter oluşturuyor. Yıllık ortalama 123 bin yeni konut talebi, şehrin gelecekteki konut ihtiyacını şekillendirecek önemli bir faktör.
Nüfus Değişimi ve Evlilik Artışı
Rapor, İstanbul'daki nüfus artış hızının düşüşe geçeceğini ortaya koyuyor. 2010'dan 2022'ye kadar yıllık %1.5 artan nüfus artış hızı, 2023'ten 2032'ye gelindiğinde %0.5'e düşecek. Bu düşüşe, evlilik sayısındaki yavaşlama da eşlik edecek. Evlilik sayısı numerik olarak artsa da oransal olarak azalacak.
Göç Hareketleri ve Konut Eksilmesi
İstanbul'un göç veren bir şehir haline gelmesi bekleniyor. Daha iyi yaşam koşullarına erişim ve ekonomik nedenlerle İstanbul'dan diğer illere göçün artması öngörülüyor. Bu göç hareketleri nedeniyle, İstanbul'da 10 yılda net 136 bin konut eksilecek, yani boşalacak. Bu durum, nüfus ve göç hareketlerindeki değişimler neticesinde, nüfusun 15.9 milyondan 16.7 milyona çıkarken yıllık ortalama 108.4 bin konut ihtiyacı doğuracak.
İkametgaha Bağlı Olmayan Konut Talepleri
Turizm, öğrenciler, yabancılar, ikinci konut talepleri gibi faktörler de İstanbul'un konut ihtiyacını etkiliyor. Rapora göre, turistik amaçla kullanılmak üzere 2032 yılında İstanbul'da 34 bin yeni konuta ihtiyaç doğacak. Ayrıca, İstanbul'da okuyup ikametgahını aldırmayan öğrencilerin sayısındaki artış, konut talebini 10 yılda yaklaşık 4 bin artıracak.
İstanbul'un Geleceğini Şekillendiren Rapor
KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, raporun İstanbul'u seçme sebeplerini ekonomik payı ve ülke marka değerine katkısı olarak açıkladı. Belediyelerin bu raporu kullanarak ruhsat gelirlerini daha doğru hesaplamalarına, şehir planlaması için referans alabilecekleri bir kaynak oluşturmalarına vurgu yaptı.PwC Türkiye Ortağı ve Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu ise raporun ülkemizin ana sorunlarından biri olan güvenilir ve karşılaştırılabilir verilere ulaşmada önemli bir adım olduğunu belirtti.Raporun sunumuna ise aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://konutder.org.tr/raporlar/istanbulun-10-yillik-konut-stratejisi-raporu